facebook
Akce s Tierra Verde!
Všechny produkty nyní se slevou 15%! Navíc - přidej do košíku zboží této značky alespoň za 1000 Kč a získáš od nás zdarma vzorek Čističe koupelen!

Objednávky do 14:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Šťovík kyselý (Rumex acetosa)

Další názvy: kobylí šíp, kyseláč, kyselanda, kyslička

Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)


Šťovík kyselý, známý i pod názvy kobylí šíp, kyseláč, kyselanda nebo kyslička, je vytrvalá rostlina, která je typická svými prodlouženými listovými čepelemi připomínajícími tvar šípu a specifickou kyselou chutí. Vyskytuje se téměř po celém světě, nejčastěji na vlhkých loukách, v příkopech a na březích vodních toků. Jedná se o jednu z prvních jarních bylin, proto byla v minulosti vysoce ceněna pro svůj vysoký obsah vitamínu C a různých minerálů.

Šťovík kyselý se uplatňuje především v kuchyni, kde se z něj připravují různé polévky, omáčky, saláty, ale i nápoje a koření. Tradiční je například anglická polévka zelená bárka, která se vaří z mladých listů šťovíku, špenátu a pažitky. V české kuchyni je šťovík součástí bramborače. Mladé listy šťovíku lze také konzumovat syrové do salátů, jsou chutné a dodají pokrmu výraznou kyselou příchuť. Šťovík se používá také na výrobu nápojů, kde plní funkci osvěžujícího a mírně kyselého přílivu chuti. Například limonády s přídavkem šťovíku jsou oblíbeným letním osvěžením. Díky intenzivní chuti je šťovík kyselý využitelný také jako koření do marinád a omáček.

Šťovík kyselý (Rumex acetosa) můžete nalézt v následujících produktech

Card image
Koření Adventní kalendář 118 g BIO SONNENTOR
Detail produktu
Card image
Bioaktivní směs pro děti - Imunita (10 ml)
Detail produktu
Card image
Solčanka se sníženým obsahem sodíku 200 g SOLČANKA
Detail produktu
Card image
Lupínky pohankové klíčené 220 g SEMIX
Detail produktu
Card image
Vločky pohankové 250 g BIO COUNTRY LIFE
Detail produktu

Kategorie
Top TOPlist